luni, 7 septembrie 2009

Sarmale si cozonaci... am inceput diversificarea



IMG_0358

Erau semne ca trebuie sa ii incepem diversificarea deja de vreo 2 saptamini, si anume ca a inceput sa se trezeasca noaptea si sa ceara de mincare. La inceput nu eram foarte siguri ca asta e motivul pentru care plinge, pentru ca a coincis cu plecarea noastra intr-un concediu de lafaiala la parinti la Arad, si cu prima lui raceala care l-a chinuit citeva zile si nopti. Insa foamea isi spunea cuvintul destul de clar si atunci Brindusa a stiut ca doar laptele ei nu mai e suficient. Pina acum, adica pina la 5 luni si 2 saptamini, a trait bine doar cu lapte de mama. Nimic altceva. Fara ceaiuri, apa, sucuri, etc...


Diversificarea i-o facem incepind cu cereale, nu cu sucuri, apoi introducem treptat legume, fructe, sub forma de piure, iar la sucuri ajungem mai tirziu. Am fi vrut sa incepem cu fulgi de orz sau ovaz, dar la noi nu am gasit ce am fi vrut noi, respectiv fulgi fara adaos de zahar si fara gluten. Am aflat si eu cu ocazia asta ca e bine ca pina la 6 luni, chiar 6 luni si un pic sa nu ii dai gluten pentru ca poate face intorelanta si asta se traduce in mari probleme cu stomacul. Asa ca, negasind orz, am inceput cu fulgi de orez de la Milupa.

Cind introduci cereale in dieta copilului e bine sa incepi cu o masa care iti e foarte la indemina, sau comod sa stai si sa experimentezi. Adica masa de dimineata sau prinzul. Noi am ales prinzul. Din saptamina a doua poti deja sa ii dai cereale (orez) la toate trei mesele principale, dimineata, prinz si seara. Procesul e in felul urmator: incepi amestecind o lingura de fulgi de orez cu 4-5 linguri de lapte (de mama sau formula, daca e pe formula) si incepi usor usor cu lingurita. In timp, dupa citeva zile, adaugi treptat din ce in ce mai mult orez pina ajungi la 5-6-7 linguri orez iar mincarea are o consistenta mult mai mare.


Dupa doua saptamini se pot introduce legumele. Cite una, pe rind, pentru a putea vedea cum le toreleaza si cum raspunde la fiecare in parte. Vom vedea practic cind vom ajunge acolo. Deocamdata sintem la primele ligurite de pasta de orez. Prima reactie a lui este sa dea afara ce ia din lingurita si asta nu se intimpla pentru ca nu ii place gustul ci pentru ca nu stie exact ce sa faca cu mincarea respectiva. E o textura noua pentru el. In Babywise, de unde am luat si schema de diversificare, spune ca va face asta citeva zile apoi se va obisnui sa manince si din lingurita. Vom vedea... Pina una alta, ne dam seama acum cit de groaznica trebuie sa fie hranirea la cerere. Acum Adan se trezeste cam de 3 ori pe noapte sa manince, cam la 2 ore - 2 ore jumate. Uhh... greu. Nu atit pentru mine care dorm ca un trintor, cit pentru Brindusa care e usor disperata de situatie si doarme pe ea toata ziua din cauza asta. Uitasem cum e sa te trezesti din 3 in 3 ore, pentru ca Adan doarme, sau dormea toata noaptea incepind de la 2 luni jumate.
Un mare avantaj al hranirii dupa un program stabilit de parinte nu de cheful copilului.

Deci, pazea, ca de Craciun mincam sarmale si cozonaci.
IMG_0360
L.E. - 14/09/2009
Se pare ca nu tot ce plinge se maninca. Adica, am fost prostiti la cel mai frumos mod posibil... de propriul nostru copil, pe care l-am crescut si ingrijit cu toata dragostea...:)
Am scris initial ca Adan a inceput sa se trezeasca noaptea si sa ceara de mincare. In contextul in care eram, si anume la virsta la care stiam ca poate incepe diversificarea (adica el e pregatit pentru asta), apoi faptul ca eram plecati de acasa, mai era si racit, am concluzionat noi ca ii e foame.
Unde mai pui si faptul ca daca il punea la sin minca de rupea. Deci clar ii e foame, laptele nu-i mai e suficient, trebuie sa-i mai dam si altceva si nu putem lasa copilul sa urle noaptea de foame.
Si uite asa de usor am pierdut noi din vedere ceea ce tot am citit si stiam ca trebuie sa se intimple. La virsta lui ar trebui sa aiba (conform Babywise) trei mese principale pe zi (la care sa manince lapte si apoi cereale) plus unul-doua snaksuri (doar lapte). Iar noi in loc sa avansam in program ne intorceam cu trei luni in urma cind minca si noaptea. Total aiurea. Noroc ca avem prieteni care ne-au deschis ochii si asa ne-am adus si noi aminte ceea ce stiam deja.
Copilul plinge. Daca te duci la el si il bagi in seama si ii mai dai si sa manice, o sa mai plinga. Normal. Si maninca. Si plinge, si vrea in brate... si tot asa. Asa ca anitidotul pentru aceasta "foame" a fost sa il lasam sa plinga. Vai, cita cruzime!!! Si surpriza, dupa 5 minute de scincete, copilul adoarme la loc. Asta in prima noapte. A doua la fel. A treia, surpriza si mai mare... nici macar nu se mai trezeste sa plinga. Doarme dus! De la 21:31 - 22:00 pina dimineata la 8. Ha, ha!
Iar ziua a continuat cu mesele in programul normal, cum am spus mai sus. Si continua si lupta cu cerealele care nu sint chiar asa de apreciate cum credeam si nici nu-i neaparat usor sa il faci sa le manince. Ne cam luptam cu el, dar asta e... viata nu-i totdeauna usoara.

Ideea de baza e ca trezitul noaptea nu cred ca e un semn pentru inceperea diversificarii. Copilul se va trezi in continuare daca vede ca are motive sa se trezeasca, iar o masa buna sau o partida de leganat in brate sint intotdeauna motive bune pentru copii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu