miercuri, 19 august 2009

Naștere naturală vs cezariană


*11*

Brindusa a fost de ani buni hotarita sa nasca natural. Bineinteles ca am discutat despre optiuni, de ce asa si nu altfel, insa de departe prima optiune a fost mereu nasterea naturala fata de cezariana. Mai ales dupa ce a vazut ce inseamna cezariana la cumnatele ei.

Discutii pe tema asta sint multe, si sint cel putin atitea pareri citi oameni de aceea cred ca este un lucru foarte important despre care oamenii ar trebui sa se documenteze din cit mai multe surse si la final sa ia o decizie care sa fie a lor, din convingere ca asa e cel mai bine pentru copil, mama si familie in general. 

Noi am pornit de la ideea ca nasterea naturala e, ei bine... naturala. Corpul femeii a fost proiectat sa nasca natural. Si tot procesul care se intimpla la nastere si imediat dupa a fost gindit cu un scop, nu e la intimplare ce se petrece acolo, si orice interventie in acest proces are consecinte. 

Din aceste motive am ales sa vedem in ce fel trebuie sa ne pregatim pentru o nastere naturala cit mai usoara. Pentru ca, da, te poti pregati pentru asa ceva, si e chiar recomandat sa o faci. Trupul se antreneaza. Acolo sint in mare parte multe grupe de muschi angrenate in acest proces al nasterii, iar muschii se antreneaza.  Dar, poate cel mai mult trebuie sa te antrenezi psihic pentru nastere naturala, si pentru tot ce urmeaza, pentru ca e adevarat ce se spune: viata nu va mai fi niciodata la fel. 


Brindusa a mers pe metoda Bradley care  a fost probata de doua ori cu succes de o prietena buna. Cartea este foarte faina, cu sectiune pentru coach (care este sugerat sa fie sotul) la fiecare capitol, si gasesti acolo toate exercitiile pe care trebuie sa le faci si mai mult decit atit. La noi, in Romania, metoda Lamaze cred ca e cea mai cunoscuta, sau recomandata de catre medici, si, asa ca o diferenta majora intre ele, Lamaze pune accent mai mult pe ideea de a fi relaxata in timpul travaliului. 

Oricum, dupa ce ai luat hotarirea de a naste natural, cu siguranta gasesti documentatie si ajutor in acest sens. Noi avem o prietena buna, Amanda Perkins, care este si moasa lui Adan, si ea militeaza foarte puternic pentru nastere naturala si stie multe in privinta asta. 

Pentu mine insa e un pic revoltator cit de usor aleg femeile cezariana fara sa dea nici o sansa ideii de nastere naturala. Da, stiu, nu sint femeie, ce stiu eu prin ce trece o femeie, nu eu simt durerea, mi-e usor mie sa vorbesc... etc... cunosc replicile. Intr-adevar, nu stiu cum e sa nasti, dar punind lucrurile in balanta, la cezariana imi da mereu cu minus.

Sa ne intelegem, sint absolut convis ca este foarte buna atunci cind situatia medicala o cere, cind este pusa in pericol viata copilului si/sau a mamei si cezariana, sau orice alta interventie a medicului este necesara pentru a salva vieti. Sau sint cazuri in care poate virsta mamei, sau o problema medicala pe care o are nu i-ar permite sa nasca natural. Nu dau cu piciorul la stiinta medicala si recunosc faptul ca gratie cezarienelor si a tot ce inseamna medicina moderna nu mai mor pe capete mame si copii la nastere, si sint salvati copii care altfel n-ar avea nici o sansa.

Dar de aici si pina la a opta pentru cezariana doar ca nu vreau sa ma chinui, nu vreau sa simt durerea, vreau eu sa se nasca copilul intr-o zi anume, adica vreau sa controlez totul, sau mi se pare mai safe asa pentru ca am auzit ca la nastere pot aparea tot felul de complicatii... sau alte motive ce tot aud vorbind cu parinti sau viitori parinti, ei bine, toate astea ma revolta.

Si ce ma revolta si mai tare sint medicii care imping mamicile spre cezariana, din cu totul si cu totul alte motive decit cele medicale. Lesne de inteles. O cezariana e peste 1000 RON, in orice spital. Ma revolta ca parintii nu se documenteaza si nu merg la medic in cunostinta de cauza iar multi, foarte multi medici abuzeaza si profita de pozitia pe care o au si de nestiinta oamenilor. 

Am impresia ca cezariana e la moda si e the easy way out pentru toata lumea. Mama nu se chinuie cu travaliul, doctorul nu sta dupa fundul pacientei, sa il trezeasca la 3 noaptea ca i s-a rupt apa, si tot asa... Asa ca “mai bine veniti dvs weekendul asta la un control ca am ceva timp liber”, adica, a se citi “veniti dvs weekendul asta la o cezariana, ca sa nu ne mai lungim asa aiurea cu sarcina asta, ca saptamina viitoare cine stie ce mai intervine.” Lucrurile astea ma revolta. 

Iar la mama problema se pune la modul: "De ce sa ma doara cind poate sa nu ma doara?" Insa ce faci dupa? Ramii cu o taietura pe burta, care doare si doare rau. Abea te tirii, ca dupa operatie, nah... nu iti poti tine in brate copilul, laptele nu vine asa cum ar trebui sa vina pentru ca organismul tau "nu stie" sa dea semnalul, pentru ca procesul de sarcina-nastere a fost intrerupt artificial print-o interventie chirurgicala. Ai neaparat nevoie de cineva care sa te ajute cu copilul pentru ca tu ca mama nu te descurci singura, cel putin citeva saptamini. Apoi, in Romania cel putin, la a doua sarcina ti se va spune ca nu mai poti naste natural din moment ce ai facut deja o cezariana. Deci, daca iti vine mintea la cap si vrei sa nasti natural, nu mai poti. Repet, asta in Romania. 

Ideea e ca, puse in balanta, urmarile cezarienei sint mult mai grave, mai ample si pe termen mult mai lung decit durerea pe care o simti in travaliu si la o nastere normala. Si, cel putin femeile pe care le-am intrebat eu, nu mai tin minte durerea de la nastere. Stiu ca le-a durut, ca a fost greu, dar nu este ca durerea aia de masea de exemplu pe care parca o simti in creier cind vorbesti despre ea. Iar trupul va avea grija de el si toate procesele care trebuie sa se intimple pentru ca tu ca mama sa iti poti ingriji copilul din prima clipa se vor intimpla. Dupa o nastere normala la doar citeva ore esti in picioare si gata sa te  bucuri de copilul tau si nici nu-ti mai pasa prin ce tocmai ai trecut pentru ca tii in brate rezultatul "muncii" tale.  

Dar "principiul" asta pe care eu il numesc "the easy way out" il regasesc in mult mai multe aspecte care tin de cresterea copilului si voi mai scrie despre asta. In final el se rezuma la a alege intre ce e comod pentru mama sau bine pentru copil. Aceste notiuni sint puse mereu in balanta, sub diverse forme si in varii situatii. 

Organismul e facut sa nasca natural, si sa isi revina natural la forma si functiile anterioare.

*5*

Noi am avut o relatie foarte frumoasa cu medicul. I-am spus de la bun inceput ca vrem nastere naturala, fara epidurala si chiar si fara epiziotomie si nu am avut nici o problema in privinta asta. Cred ca si medicii raspund si colaboreaza altfel cu oameni care sint interesati de problema si de ce se intimpla cu ei si copilul lor. Cel putin medicul nostru asa este. 

8 comentarii:

  1. Tot spui ca femeile de azi aleg "the easy way out".....Care e problema in a alege calea cea mai usoara ? ce anume este gresit in a alege ceea ce crezi tu ca este mai bine pentru tine ca om, ca femeie ? de ce sa te chinui cu o nastere naturala cand se pot evita aceste dureri ? chiar zilele trecute citeam despre acest subiect (din pura intamplare evident,eu nu-mi doresc copii) pe forumul de la Healthy.ro si eram curioasa sa aud parerile femeilor care au nascut cu cezariana vs. pareri de la cele care au ales nasterea naturala. Toate mamicile , dar absolut toate, au concluzionat ca mult mai usor suporta durerile prelungite de la cezariana decat durerea monstruoasa (si uneori la fel de prelungita) din timpul travaliul. Eram uimita sa aud asta, pentru ca si eu, ca si tine, auzisesm mereu bla bla uri despre nasterea naturala, ca asa e bine sa suferi, ca asa ne-a conceput natura etc. O fi natura sadica cu noi femeile poate, dar sa nu uitam ca inainte de a fi niste mamifere reproducatoare, suntem mai intai fiinte umane rationale. Si tocmai in asta consta inteligenta si intelepciunea zic eu , in a alege ceea ce este mai bine, mai usor si mai convenabil pentru existenta ta ca persoana rationala distincta, si nu doar ca unealta neputincioasa in fatza perpetuarii speciei.....
    Nasterea naturala si fara epidurala, fara epizotomie, mi se pare de un masochism extrem. Nu toate femeile sunt asa de puternice ca sotia ta. Nu toate femeile sunt masochiste. Deci consider ca te hazardezi atunci cand arunci cu noroi in cei care aleg "the easy way out". De ce sa nu alegi calea mai usoara cand POTI sa faci asta? doar pt ca este mai "natural" sa te mutilezi psihic si fizic (nu stiu daca stii, dar vaginul femeii are mult de suferit in urma nasterii naturale si NU, nu este asa de elastic la toate femeile..) sa te automutilezi prin alegerea caii dificile? cum ziceam : masochism in cea mai pura forma.

    P.S. Ma enervati la culme voi barbatii care va treziti sa dati sfaturi morale femeilor care in conceptia voastra "trebuie" sa suporte toate kkt urile "naturii " ca asa a lasat Dumenzeu. Bleah.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este infiorator cum va exprimati parerea, stimata doamna. Daca dumneavoastra nu va doriti copii, sunt aproape convinsa ca informatiile pe care le aveti despre ce inseamna nastere sunt cel mult sumare (si sunt sigura ca va incadrati taman in categoria de oameni pe care o sustineti ca o detestati : dati sfaturi fara sa aveti habar). asa ca rugamintea mea este macar sa va abtineti de la critica unui om care incearca sa expuna o parere cat de cat informata (avand in vedere cat s-au documentat pentru propriul copil, mult mai mult decat v-ati documentat dumneavoastra). Sunteti desigur libera sa va exprimati parerea, dar poate reusiti sa o faceti intr-o forma mai putin agresiva... a dori sa nasti natural, cunoscand toate benefiiciile (nu durerea) , nu ne face masochiste. Si nici dorinta de a apela la cezariana din comoditate nu inseamna ca doar exploram beneficiile medicinei moderne, ci ne expunem organismul si mai rau, pe cel al copilului ce urmeaza sa se nasca, la niste riscuri inutile (asta evident in cazurile in care cezariana nu se impune din punct de vedere medical)

      Ștergere
  2. Buna, eu am nascut acum 2 ani si 2 luni, natural, dar cu epidurala si chiar daca am avut niste dureri insuportabile pana in anestezie(cam 7 ore), tot pot sa spun ca am nascut foarte usor si nu regret nici un moment alegerea facuta, mai ales ca acum sunt insarcinata in 5 luni si imi doresc sa repet experienta asta, daca totul va merge bine pana la capat. Parerea mea personala este ca cezariana este o optiune medicala, nu a pacientei de frica durerii, si la cat imi e mie frica de cezariana,daca e mai sigur pentru copil, as alege varianta asta, altfel nu.

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord cu prima doamna.Bine punctat , felicitari.Eu sunt si cadru medical nu pe partea cu ginecologie ci medicina de laborator dar am cunostiinte in domeniu.Nu inteleg de ce nasterea naturala este ridicata la rang inalt si mult laudata si considerata un act de bravism sau de mandrie.Stiti in ultimii 100 de ani ca bazinul femeii s-a ingustat enorm?Asistam la o continua evolutie a scheletului datorita industrializarii si progresului tehnologic , mancarii (oamenii atit femeile cat si barbatii au cam inceput sa semene la statura , daca pe vremuri 1,55 era media de inaltime acuma la femei ea sare de 1,70 iar oasele bazinului sunt inguste exact ca la un barbat.)Natura isi urmeaza cursul si evolutia iar unele lucruri care pe vremuri ne confereau protectie sau avantaje acuma ne trag in jos.Si nu este numai problema de durere care este groaznica.O nastere normala de multe ori rupe muschii din zona bazinului ,iar daca operatia nu se face operatie se lasa cu un cancer foarte frumos deoarece tesuturile stau unele peste altele.Sa nu ma zic de vagin rupt sau zona pielea din jurul lui pina in spate .Sa nu mai zicem de complicatii.La o cezariana ai mai putine emotii si ca medic e o operatie care duraeza 45 de minute maxim .Este o operatie ca oricare alta cu riscurile ei , pentru mama mai mult ,copilu nu are nimica.Dar la o nastere naturala stiti cate complicatii apar?Copilu se poate bloca pe col poate suferi hipoxie(lipsa oxigenului) si creierul sufera leziuni ireparabile( am avut si eu un coleg la facultate cu aceasta problema).Si pentru o nenorocita de decizie acel om trebuie sa duca o povara pentru care nu e responsabil si se integreaza foarte greu in societate .Pentru ce pentru o nenorocita de cezariana acel om are viata distrusa.Sa nu mai zicem de complicatii gen moarte, leziuni fizice.Sau femei care nasc desi au probleme ( asa era inainte de 89) .O adevarata barbarie si sadism sa chinui un om cand cezariana dateaza de pe vremea romanilor si se facea cel putin acum 2 milenii.Vorba aia suntem fiinte rationale si cu cat stim mai multe ne temem si luam alte riscuri in calcul.Si daca niste doctori se tem de o nastere natura , nici ei nu ar opta-o inseamna ca stiu mai multe.Probabil in 100 de ani nici o femeie nu va mai naste natural la cum merge viata si unde se indreapta.E bine ca autorul acestui articol a zis ca este optiunea fiecaruia de a alege cum cerde ca e mai bine.Si eu am tinut sa punctez la fel cat mai obiectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce cadru medical spune: "O nastere normala de multe ori rupe muschii din zona bazinului ,iar daca operatia nu se face operatie se lasa cu un cancer foarte frumos deoarece tesuturile stau unele peste altele" ? ... Unde , in ce scoala ati invatat asa ceva? ... Mai si sustineti ca sunteti cadru medical

      Ștergere
  4. in secolul 21 cezariana este o optiune, si ...sincer mi se pare normal;este tot un mod de a naste iar riscurile asupra copilului sunt minime,riscuri mai mari are mama, ca e sufera o interventie chirurgicala.Daca ai o echipa e profesionisti langa tine, si copilul este aspirat la nastere cum trebuie nu ai de ce sa ai probleme, iar la mama totul tine de vointa cu care incepi sa te misti si cat de luptatoare este mama.Nasterea naturala mi se pare un traumatism mare pe care il sufera organele genitale feminine si as vrea sa aud parerea acestor femei care spun ca este ideal, minunat si inaltator sa nastem natural cand vor avea 50 de ani;toate rudele mele care au nascut natural au ajuns sa aiba incontinenta urinara sau prolaps genital din cauza nasterilor naturale;este o optiunea fiecaruia, nu fiecare femeie ramane cu o parere minunta despre nastere dupa eveniment, pentru ca suntem diferite, avem organisme diferite, praguri ale durerii diferite si capacitate de refacere diferita.Va doresc sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am nascut cu cezariana.Am nascut dimineata la ora 5, dupa ce s-a rupt apa, nu a fost o cezariana programata si m-am ridicat din pat seara la 21. Am tinut copilul in brate di prima zi si l-am pus la san. Am putut sa-l alaptez complet dupa 3 zila cand mi-a venit laptele. Am avut grija singura de el din momentul in care am ajuns acasa, sotul ocupandu-se in primele doua saptamani de restul treburilor casnice,inclusiv mancare. Asadar se poate sa ai grija de copil si daca ai suferit o cezariana. Nu regret nici un moment alegerea facuta. Dureri exista in ambele cazuri, dar e mult mai sigur pt copil, cel putin eu asa am considerat,cu atat mai mult cu cat puiutul meu avea cordonul in jurul gatului. In ceea ce priveste complicatiile, cred ca sunt mult mai multe in cazul nasterilor naturale decat in cazul cezarienelor. Toate sotiile doctorilor pe carei stiu eu au nascut cu cezariana....de ce oare? Ca acolo nu se mai punea problema banilor?

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am ales sa nasc natural pe principiul ca așa este sănătos. Nu am avut dilatație, mi s-a facut epiziotomie, dar am avut si o ruptura vaginala urata. Dureri groaznice in timpul travaliului, nasterii, dar si după. Am nascut noaptea, dar copilul l-am vazut a doua zi pe seara. Nu am fost in stare mai devreme.Refacerea a durat cam 8 luni chiar spre 1 an. Primele 3 luni nici nu puteam sa ma așez, alăptam din picioare. Probleme cu măselele am tot avut printre care si operație de chist la una dintre ele. Sunt foarte urate durerile de masele, dar nașterea in cazul meu le-a întrecut cu mult. Așa se face ca nu mai am curaj sa mai fac alt copil. Daca îmi voi face totuși, voi alege cezariana.

    RăspundețiȘtergere