miercuri, 12 august 2009

Despre car-seat și centura de siguranță



Cunosc pe cineva care a iesit prin parbriz intr-un accident de circulatie. Bineinteles ca nu purta centura de siguranta. Doctorii au spus ca e o minune ca a supravietuit, insa urmele accidentului inca sint vizibile in trupul lui. De atunci centura de siguranta pentru mine e sfinta. 

Vorbesc cu prieteni si ma uit in alte masini pe strada si sincer ma cam ingrozesc de ce vad si aud. Copii care sint pusi in car-seat dar nu sint si legati cu centura, adica e ca respectivul pe care il cunosc care statea pe scaun dar nu avea centura. Apoi mai grav, copii care nici macar nu sint pusi in car-seat pentru ca e cineva care "are grija de ei" si ii tine in brate. Smart! Weekendul asta am vazut-o pe cea mai tare dintre toate. O femeie tinea in brate un copil de citeva luni pe scaunul din fata al masinii. O masina noua, moderna, cu dublu airbag... Era suficient sa puna o frina un pic mai tirziu si sa il loveasca usor pe cel din fata si airbag-ul i-ar fi zdrobit copilul. 
"Eh, n-are ce sa i se intimple ca mergem incet."
"Asa, la drumuri scurte, nu il mai legam cu centura..."
"Las' ca il tin io asa, ca se incinge in carseat-ul ala... am io grija daca e ceva..."

Sa va spun ceva. In caz ca nu ati avut pina acum nici un accident de masina si nu stiti cum e... De cele mai multe ori, doar daca esti soferul masinii iti poti da seama ce se va intimpla si asta cu o fractiune de secunda inainte. N-ai timp nici sa gindesti. Daca esti pasager, totul e o surpriza uriasa. Corpul si mintea ta nu sint pregatite pentru impact si esti ca o cirpa. N-ai nici un control asupra ta sau a ceva din jur. Dupa, daca esti teafar, te intrebi cum ai ajuns in pozitia aia, sau in ce te-oi fi lovit la cap, la mina... nici nu se pune problema sa mai ai timp sa iti protejezi copilul sau altceva. Iar impactul, chiar si la viteze mici, este resimtit mult mai puternic decit credeti. 

Orice copil care nu e asigurat in centura va zbura necontrolat prin masina la cel mai mic impact. Indiferent daca e din spate, fata sau lateral. 




Si nici nu trebuie sa fii sofer prost ca sa ai accidente. Sint suficienti prosti pe strazi care pot intra in tine chiar si atunci cind mergi total regulamentar. 
Mi se pare o mare nesabuinta din partea parintilor sa isi duca copii asa in masina. Asa ca folositi cu incredere carseat-ul cu centura lui de siguranta, ca de-asta o are, ca sa fie folosita. Cititi cu mare atentie instructiunile si instalati scaunul corect in masina. Aveti grija sa inchideti airbag-ul de la pasager daca tineti neaparat sa puneti carseat-ul pe scaunul din fata. Sint citiva pasi care trebuie urmati corect. 
Dar nu cred ca e prea mult pentru viata copilului vostru!

Nu ca as vrea sa sperii pe cineva, dar... watch and learn...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu