marți, 4 august 2009

Ce faci cu pisica după naștere?

DSC_3142

In mod normal, e bine ca inainte sa se nasca copilul, sa ai deja pregatita camera lui, cu lucrurile, mobila si toate cele si incet incet sa iti inveti pisica ce-i cu locul ala nou care ii este interzis. In mod normal. La noi nu a fost un mod normal, pentru ca noi am ajuns sa ne mutam (si sa petrecem prima noapte) in casa in care urma sa stam exact cu o zi inainte de nastere. Acest episod il voi trata separat. 

Asa ca pentru Pepsi noutatile s-au tinut lant. S-a mutat in casa noua, ceea ce nu-i neaparat o tranzitie usoara pentru o pisica, si pe linga asta a mai aparut si un omulet care ocupa lejer primele trei locuri pe lista noastra de interes si prioritati. Si de-o data se trezeste pisica intr-o casa straina cu niste stapini care n-o mai baga in seama, cu camere de unde este data afara in suturi, si tot felul de reguli noi. 

Aici insa trebuie sa-i dau Brindusei ce-i al ei. S-a ocupat de Pepsi si de educatia lui de cind a fost mic iar rezultatele au fost impresionante si foarte apreciate. Asta a implicat si ceva bataie, si poate d-asta acuma el e mai atasat de mine decit de ea. Dar faptul ca este o pisica cu  care te poti "intelege" si care "pricepe" ne-a ajutat sa facem tranzitia destul de usoara zic eu. A inteles rapid ca nu are ce sa caute in camera lui Adan si ca nu e locul lui ala. Ii mai permitem sa intre acolo si sa mai stea pe podea cit timp sintem si noi acolo. Asa a fost crescut: vine si sta unde stam si noi. Cind nu il lasam in camera sta pe hol, in prag. L-am lasat sa miroasa car-seat-ul, si alte obiecte ale lui Adan si i-a fost retezata din start orice tentativa de a se urca pe mobila de la el din camera. Mai vine citeodata sa stea pe canapea cind sint si eu acolo insa vocea Brindusei il ajunge mai repede decit apuca el sa gindeasca. 
Toti medicii sau oamenii care se ocupa de copii ne-au spus ca trebuie sa evitam orice contact direct intre Pepsi si Adan pina la 6 luni si incercam in felul asta ca macar pina cind Adan va incepe sa mearga de-a busilea, sa ii pastram camera 'catfree'.

Planuim sa eliminam mocheta din casa si sa o inlocuim cu parchet cind Adan va incepe sa umble pe jos, fiind mult mai simplu sa intretii curat parchetul decit o mocheta in care intra parul de pisica. Dupa aceea vom face asa incit Adan sa se adapteze la mediul nostru de viata care il include si pe Pepsi iar viata pentru cei doi "copii" sa fie frumoasa si linistita. Asta va presupune educarea amindurora in diferite aspecte. Pepsi acum nu mai are voie nici in pat (unde obisnuia sa vina dimineata si sa doarma pe spatele meu), si de principiu in nici un loc unde poate ajunge copilul. In timp vom vedea exact ce alte masuri va mai trebui sa luam si ce va presupune educatia lui Adan in privinta comportamentului fata de pisica, si animale in general. Sint convins ca "frica" de animale pe care o invoca multi parinti in dreptul copiilor lor a fost indusa de catre parinti si este in mare parte urmare a lipsei unei raportari corecte fata de animale. Copilul nu are de unde sa stie ca nu e cel mai bun lucru sa tragi pisica de coada sau sa o calci pe cap, daca nu il invata parintii lui asta. Nu va stii nici cum sa miingiie un animal asa incit sa fie o experienta placuta pentru amindoi.  

Ce va trebui sa incep din nou sa fac e sa ma ingrijesc mult mai bine de Pepsi. De cind a venit Adan, a fost foarte neglijat si sufera. Cerseste atentie si afectiune si e normal, iar mie imi este destul de greu sa mai imi fac timp si pentru el. Brindusa nici atit. 

P1060036
Am si citit, am auzit din multe parti si sintem convinsi ca e foarte bine pentru copil sa creasca intr-o casa cu animale de companie. Se dezvolta emotional si social mai bine si mai sanatos decit fara. Noi planuim sa mai avem si copii si cind ne vom muta la casa (Oh, hear us LORD!!!) vrem sa ne luam si un ciine. Bineinteles ca ne va face viata un pic mai dificila, dar hey, what are we there for? 

3 comentarii:

  1. ma bucur sa aflu de existenta lui adan, ma bucur pentru voi si ma bucur ca pepsi e inca acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, e cu noi. cum altfel? merci pentru ginduri. tu?

    RăspundețiȘtergere
  3. s-a mai schimbat ceva intre timp, cand i-ati permis pisicii sa se joace cu baiatul? noi avem o fetita de doua luni si un motan, deocamdata suntem la capitolul restrictii. nu are voie in camera unde sta copilul, si nu are voie sa stea aproape de copil ne supravegheat. sunt curios la voi cum a evoluat situatia, si mai ales si cu Jessica.

    RăspundețiȘtergere