
joi, 17 decembrie 2009
In memoriam

marți, 24 noiembrie 2009
Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea Adan!
luni, 16 noiembrie 2009
Voi ce i-ati face asistentei respective?
luni, 9 noiembrie 2009
vineri, 6 noiembrie 2009
Nativity - partea a III a
miercuri, 4 noiembrie 2009
Nativity - partea a II a
marți, 3 noiembrie 2009
Nativity - partea I
miercuri, 21 octombrie 2009
Timpul zboara
vineri, 16 octombrie 2009
Incredibil
marți, 13 octombrie 2009
Haine, peste haine, peste haine...

duminică, 4 octombrie 2009
Oițe și steluțe
marți, 22 septembrie 2009
Figuri...
vineri, 11 septembrie 2009
Un pas catre viata...
...prin sectia de oncologie de la Marie Curie, din Bucuresti.
Pe culoar, alaturi de anunturi pentru personalul medical si postere cu medicamente, vezi tot felul de personaje de desene animate lipite pe pereti, menite sa le dea senzatia micutilor ca sint totusi intr-o lume de poveste. Asta daca reuseste vreunul dintre ei sa nu remarce mirosul de spital.



Prima senzatie, vazind freamatul si agitatia de pe culoar, e ca esti intr-o gradinita, sau ceva de genul asta. Unii copii mai mici merg cu tricicleta sau se alearga. O mama si un tata fac cu rindul la carucior plimbindu-si fetita de citiva ani pentru a o linisti. Altii mai mari se joaca pe laptop sau playstation. Alti copii stau pur si simplu in pat. Unii sint prea obositi sau secatuiti de vlaga sa mai schiteze vreun gest. In ultimul salon pe stinga, la izolare, sta un baietel cu mama lui si se uita la televizor. El trebuie sa stea izolat pentru ca este foarte sensibil la orice virus sau infectie ar putea lua din aer de la ceilalti copii.


Prin saloane lumea incearca sa schiteze un zimbet cind intram si ne prezentam, insa ochii lor spun altceva. Mame si tati pe fetele carora se vede foarte clar unde ne aflam. Nu sintem nici la gradinita, nici in parc, nici in alta parte, ci in saloanele unei sectii de spital care acum le este casa.
Copiii poate nu stiu prea multe despre boala prin care trec, sau mai bine zis, boala care trece prin ei, insa parintii stiu. Simt. Iar daca pentru o secunda ai uitat, privirea copilului tau sau a colegului de salon, si lipsa parului din cap te lovesc peste fata si iti aduc aminte in modul cel mai brutal.
Sau poate o vor face tipetele unei fetite de 3-4 ani venita la tratament. Mama ei incearca sa o tina si sa o linisteasca in timp ce trei asitente, sau medici, nu stiu ce erau, incercau sa ii administreze medicamentul din seringa.
"Nu o doare chiar asa de rau, sa stiti" ma linistete o asistenta de pe culoar. "Plinge mai mult de nervi."

Probabil ca plinge doar de nervi, dar parca si putina suferinta e prea multa pentru niste copilasi. Iar eu nu reusesc sa fiu imun la plinsetele unui copil bolnav. Sper nici sa nu ajung vreodata.
In timp ce inchid usa de la oncologie in spatele meu si mai fac o ultima fotografie prin geam nu pot decit sa ii multumesc lui Dumnezeu ca Adan e sanatos, si continua sa imi para rau pentru copiii si parintii care trec prin asa ceva.
Campania pentru care am filmat se numeste Pasi catre viata si incearca sa stringa bani pentru o camera sterila de terapie intensiva, adica genul de camera in care ar fi trebuit sa stea baiatul de la izolare. Costa 20.000 de euro.
Pasi catre viata - Povestile copilariei from Emi Gheorghe on Vimeo.
luni, 7 septembrie 2009
Sarmale si cozonaci... am inceput diversificarea
Diversificarea i-o facem incepind cu cereale, nu cu sucuri, apoi introducem treptat legume, fructe, sub forma de piure, iar la sucuri ajungem mai tirziu. Am fi vrut sa incepem cu fulgi de orz sau ovaz, dar la noi nu am gasit ce am fi vrut noi, respectiv fulgi fara adaos de zahar si fara gluten. Am aflat si eu cu ocazia asta ca e bine ca pina la 6 luni, chiar 6 luni si un pic sa nu ii dai gluten pentru ca poate face intorelanta si asta se traduce in mari probleme cu stomacul. Asa ca, negasind orz, am inceput cu fulgi de orez de la Milupa.
Cind introduci cereale in dieta copilului e bine sa incepi cu o masa care iti e foarte la indemina, sau comod sa stai si sa experimentezi. Adica masa de dimineata sau prinzul. Noi am ales prinzul. Din saptamina a doua poti deja sa ii dai cereale (orez) la toate trei mesele principale, dimineata, prinz si seara. Procesul e in felul urmator: incepi amestecind o lingura de fulgi de orez cu 4-5 linguri de lapte (de mama sau formula, daca e pe formula) si incepi usor usor cu lingurita. In timp, dupa citeva zile, adaugi treptat din ce in ce mai mult orez pina ajungi la 5-6-7 linguri orez iar mincarea are o consistenta mult mai mare.
Un mare avantaj al hranirii dupa un program stabilit de parinte nu de cheful copilului.
miercuri, 19 august 2009
Naștere naturală vs cezariană
Brindusa a fost de ani buni hotarita sa nasca natural. Bineinteles ca am discutat despre optiuni, de ce asa si nu altfel, insa de departe prima optiune a fost mereu nasterea naturala fata de cezariana. Mai ales dupa ce a vazut ce inseamna cezariana la cumnatele ei.
Discutii pe tema asta sint multe, si sint cel putin atitea pareri citi oameni de aceea cred ca este un lucru foarte important despre care oamenii ar trebui sa se documenteze din cit mai multe surse si la final sa ia o decizie care sa fie a lor, din convingere ca asa e cel mai bine pentru copil, mama si familie in general.
Noi am pornit de la ideea ca nasterea naturala e, ei bine... naturala. Corpul femeii a fost proiectat sa nasca natural. Si tot procesul care se intimpla la nastere si imediat dupa a fost gindit cu un scop, nu e la intimplare ce se petrece acolo, si orice interventie in acest proces are consecinte.
Din aceste motive am ales sa vedem in ce fel trebuie sa ne pregatim pentru o nastere naturala cit mai usoara. Pentru ca, da, te poti pregati pentru asa ceva, si e chiar recomandat sa o faci. Trupul se antreneaza. Acolo sint in mare parte multe grupe de muschi angrenate in acest proces al nasterii, iar muschii se antreneaza. Dar, poate cel mai mult trebuie sa te antrenezi psihic pentru nastere naturala, si pentru tot ce urmeaza, pentru ca e adevarat ce se spune: viata nu va mai fi niciodata la fel.
Brindusa a mers pe metoda Bradley care a fost probata de doua ori cu succes de o prietena buna. Cartea este foarte faina, cu sectiune pentru coach (care este sugerat sa fie sotul) la fiecare capitol, si gasesti acolo toate exercitiile pe care trebuie sa le faci si mai mult decit atit. La noi, in Romania, metoda Lamaze cred ca e cea mai cunoscuta, sau recomandata de catre medici, si, asa ca o diferenta majora intre ele, Lamaze pune accent mai mult pe ideea de a fi relaxata in timpul travaliului.
Oricum, dupa ce ai luat hotarirea de a naste natural, cu siguranta gasesti documentatie si ajutor in acest sens. Noi avem o prietena buna, Amanda Perkins, care este si moasa lui Adan, si ea militeaza foarte puternic pentru nastere naturala si stie multe in privinta asta.
Pentu mine insa e un pic revoltator cit de usor aleg femeile cezariana fara sa dea nici o sansa ideii de nastere naturala. Da, stiu, nu sint femeie, ce stiu eu prin ce trece o femeie, nu eu simt durerea, mi-e usor mie sa vorbesc... etc... cunosc replicile. Intr-adevar, nu stiu cum e sa nasti, dar punind lucrurile in balanta, la cezariana imi da mereu cu minus.
Sa ne intelegem, sint absolut convis ca este foarte buna atunci cind situatia medicala o cere, cind este pusa in pericol viata copilului si/sau a mamei si cezariana, sau orice alta interventie a medicului este necesara pentru a salva vieti. Sau sint cazuri in care poate virsta mamei, sau o problema medicala pe care o are nu i-ar permite sa nasca natural. Nu dau cu piciorul la stiinta medicala si recunosc faptul ca gratie cezarienelor si a tot ce inseamna medicina moderna nu mai mor pe capete mame si copii la nastere, si sint salvati copii care altfel n-ar avea nici o sansa.
Dar de aici si pina la a opta pentru cezariana doar ca nu vreau sa ma chinui, nu vreau sa simt durerea, vreau eu sa se nasca copilul intr-o zi anume, adica vreau sa controlez totul, sau mi se pare mai safe asa pentru ca am auzit ca la nastere pot aparea tot felul de complicatii... sau alte motive ce tot aud vorbind cu parinti sau viitori parinti, ei bine, toate astea ma revolta.
Si ce ma revolta si mai tare sint medicii care imping mamicile spre cezariana, din cu totul si cu totul alte motive decit cele medicale. Lesne de inteles. O cezariana e peste 1000 RON, in orice spital. Ma revolta ca parintii nu se documenteaza si nu merg la medic in cunostinta de cauza iar multi, foarte multi medici abuzeaza si profita de pozitia pe care o au si de nestiinta oamenilor.
Am impresia ca cezariana e la moda si e the easy way out pentru toata lumea. Mama nu se chinuie cu travaliul, doctorul nu sta dupa fundul pacientei, sa il trezeasca la 3 noaptea ca i s-a rupt apa, si tot asa... Asa ca “mai bine veniti dvs weekendul asta la un control ca am ceva timp liber”, adica, a se citi “veniti dvs weekendul asta la o cezariana, ca sa nu ne mai lungim asa aiurea cu sarcina asta, ca saptamina viitoare cine stie ce mai intervine.” Lucrurile astea ma revolta.
Iar la mama problema se pune la modul: "De ce sa ma doara cind poate sa nu ma doara?" Insa ce faci dupa? Ramii cu o taietura pe burta, care doare si doare rau. Abea te tirii, ca dupa operatie, nah... nu iti poti tine in brate copilul, laptele nu vine asa cum ar trebui sa vina pentru ca organismul tau "nu stie" sa dea semnalul, pentru ca procesul de sarcina-nastere a fost intrerupt artificial print-o interventie chirurgicala. Ai neaparat nevoie de cineva care sa te ajute cu copilul pentru ca tu ca mama nu te descurci singura, cel putin citeva saptamini. Apoi, in Romania cel putin, la a doua sarcina ti se va spune ca nu mai poti naste natural din moment ce ai facut deja o cezariana. Deci, daca iti vine mintea la cap si vrei sa nasti natural, nu mai poti. Repet, asta in Romania.
Ideea e ca, puse in balanta, urmarile cezarienei sint mult mai grave, mai ample si pe termen mult mai lung decit durerea pe care o simti in travaliu si la o nastere normala. Si, cel putin femeile pe care le-am intrebat eu, nu mai tin minte durerea de la nastere. Stiu ca le-a durut, ca a fost greu, dar nu este ca durerea aia de masea de exemplu pe care parca o simti in creier cind vorbesti despre ea. Iar trupul va avea grija de el si toate procesele care trebuie sa se intimple pentru ca tu ca mama sa iti poti ingriji copilul din prima clipa se vor intimpla. Dupa o nastere normala la doar citeva ore esti in picioare si gata sa te bucuri de copilul tau si nici nu-ti mai pasa prin ce tocmai ai trecut pentru ca tii in brate rezultatul "muncii" tale.
Dar "principiul" asta pe care eu il numesc "the easy way out" il regasesc in mult mai multe aspecte care tin de cresterea copilului si voi mai scrie despre asta. In final el se rezuma la a alege intre ce e comod pentru mama sau bine pentru copil. Aceste notiuni sint puse mereu in balanta, sub diverse forme si in varii situatii.
Organismul e facut sa nasca natural, si sa isi revina natural la forma si functiile anterioare.
Noi am avut o relatie foarte frumoasa cu medicul. I-am spus de la bun inceput ca vrem nastere naturala, fara epidurala si chiar si fara epiziotomie si nu am avut nici o problema in privinta asta. Cred ca si medicii raspund si colaboreaza altfel cu oameni care sint interesati de problema si de ce se intimpla cu ei si copilul lor. Cel putin medicul nostru asa este.